Nyttiga rågkrossbullar

 
Igår bakade jag supergoda rågkrossbullar. Jag använde receptet som stod på rågkrosspaketet som grund, men gjorde om det en hel del till mitt eget (i receptet stod det rågkross och mörkt lantbrödsmjöl men jag tog rågkross och alla andra mjölsorter och dylikt som jag hade hemma). 

Det här behöver du till min variant:
3 dl kallt vatten
1 dl rågkross
25 smör eller margarin
2 dl kallt vatten
1 msk mörk sirap
1 tsk salt
1 paket jäst (50 g)
ca 12 dl valfritt mjöl, eller blanda olika sorter. Jag tog: 3 dl vetemjöl, 3 dl grovt rågmjöl, 3 dl rågsikt, 2 dl vetegroddar, 1 dl havrekli
 
Gör såhär:
Koka upp 3 dl vatten och rågkross. Ta bort kastrullen och lägg på ett lock, låt stå 5 minuter så att rågkrossen sväller. Häll över i en bunke.
Tillsätt smör, 2 dl vatten, sirap och salt och låt det svalna tills det blir fingervarmt. 
Smula ner jästen och rör om tills den lösts upp. Tillsätt det mjöl och övriga ingredienser som du vill använda dig av, men spara lite av mjölet till utbakningen. 
Knåda degen och tillsätt eventuellt mer mjöl om det behövs, tills degen är smidig. 
Låt jäsa under bakduk 30 min. 
Knåda degen och dela upp den i 16 delar som du formar till runda bullar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare 35 min under bakduk. 
Sätt ugnen på 225 grader, grädda bullarna 10-12 min. 
Låt bullarna kallna på galler under en bakduk. Klart!
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0