Nyttiga rågkrossbullar

 
Igår bakade jag supergoda rågkrossbullar. Jag använde receptet som stod på rågkrosspaketet som grund, men gjorde om det en hel del till mitt eget (i receptet stod det rågkross och mörkt lantbrödsmjöl men jag tog rågkross och alla andra mjölsorter och dylikt som jag hade hemma). 

Det här behöver du till min variant:
3 dl kallt vatten
1 dl rågkross
25 smör eller margarin
2 dl kallt vatten
1 msk mörk sirap
1 tsk salt
1 paket jäst (50 g)
ca 12 dl valfritt mjöl, eller blanda olika sorter. Jag tog: 3 dl vetemjöl, 3 dl grovt rågmjöl, 3 dl rågsikt, 2 dl vetegroddar, 1 dl havrekli
 
Gör såhär:
Koka upp 3 dl vatten och rågkross. Ta bort kastrullen och lägg på ett lock, låt stå 5 minuter så att rågkrossen sväller. Häll över i en bunke.
Tillsätt smör, 2 dl vatten, sirap och salt och låt det svalna tills det blir fingervarmt. 
Smula ner jästen och rör om tills den lösts upp. Tillsätt det mjöl och övriga ingredienser som du vill använda dig av, men spara lite av mjölet till utbakningen. 
Knåda degen och tillsätt eventuellt mer mjöl om det behövs, tills degen är smidig. 
Låt jäsa under bakduk 30 min. 
Knåda degen och dela upp den i 16 delar som du formar till runda bullar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare 35 min under bakduk. 
Sätt ugnen på 225 grader, grädda bullarna 10-12 min. 
Låt bullarna kallna på galler under en bakduk. Klart!
 
 

Ramen-soppa



Ramen är en japansk nudelrätt som kan göras på många olika sätt. Grunden är kött- eller fiskbuljongsoppa och soja eller miso (tjock sojapasta som är framställt på ett speciellt sätt). På toppen lägger man slizade bitar av antingen kött eller fågel. Nästan varje region i Japan har sin alldeles egna version av ramen. I Tokyo finns det huuuur många som helst att välja mellan på många restauranger. Det finns till och med specifika ramen-restauranger. Ajisen Ramen är en av dem, som finns överallt i Kina och som var min och Lollos absoluta favoritrestaurang när vi var där!
 
Här är min enkla vegetariska version (alltså utan kött eller fågel) :
 
Ingredienser:
Vatten för 2 pers
2 buljongtärningar (kött/höns/fisk/grönsaks)
Purjolök eller schalottenlök
Nudlar för 2 pers
1-2 msk ljus japansk soja
Eventuellt 1 msk mirin (japanskt sött risvin)
Ev. en klick ostronsås
Ev. en klick sesamolja
Hela babyspenatblad
Eventuellt skivade bitar av kyckling/höns/fläskkött och en ägghalva
 
 
Gör såhär:
Koka upp vatten tillsammans med buljongtärningarna.
Skär löken i ringar och lägg i soppan. Tillsätt nudlar, soja, och eventuellt mirin, ostronsås och sesamolja (det blir godast att ha i dem men det går bra utan, fast då är det inte riktig ramensoppa). 
Låt soppan koka på låg värme någon minut tills nudlarna är klara. Ta bort kastrullen från plattan. Lägg i spenatbladen och rör runt alltihop. Häll upp i skålar och toppa, om du vill, med kyckling/höns/fläskkött och en ägghalva. Njut!
 

Bild från ett av våra många Ajisen Ramen-besök i Kina. Åååhh jag blir galen så mycket jag saknar maten! Observera även dumplingarna längt ner till höger, och de friterade jumboräkorna högst upp till höger och de friterade fläskköttskivorna i mitten. Ramensoppa blir ännu godare med dessa tillbehör!
(Som ni ser på bilden kan man även ha räkor i soppan, som Lollo tog. Jag åt hela tiden samma: med anka).
 

Som ni ser - det finns tusen versioner.
 
 
 
 
 
 

Så ska det se ut!

Lite skillnad jämfört med förra bilden..


???

 
Nån som kan förklara det här för mig? Det ska alltså föreställa tulpaner. De blommade inte ens ut innan de ruttnade?? Ändå gjorde jag allt man ska!

Hemmagjord sushi - recept

Sushi är enkelt att göra när man väl fått in tekniken, och alla ingredienser och tillbehör finns att köpa överallt, t.ex på Ica, City Gross, Coop osv. 
Jag har bara testat att göra Maki-sushi (sushi-ris och fisk inrullat i sjögräs) eftersom jag inte är så glad för Nigiri där man lägger fisk ovanpå en "riskudde", det är för mycket fisksmak för min smak. 
 
För Makisushi behöver du:
Sushi-ris
Japansk risvinäger
Socker
Sjögräsblad/Sushi Nori
Ingredienser i sushin: t.ex. crabsticks, tonfisk, lax, wasabi, gurka, avocado, majonnäs, färskost, gräslök, rom... välj själv. 
Bambumatta
Japansk ljus soja
Mirin



1. Koka sushiris enligt förpackningen, låt svalna. Värm risvinäger och socker (lika mycket mängd, se på risförpackningen) tills sockret smällt, rör ner i riset. 

2. Lägg ett sjögräsblad (sushi Nori) på en bambumatta

3. Bred ut riset i ett jämnt lager på sjögräset. Lämna någon centimeter på ena sidan så blir det enklare att stänga rullen sen. 

4. Lägg en sträng med de ingredienser du vill ha i mitten (jag hade wasabi - men bara pyttelite annars dör man nästan, tonfisk och gurka) 


5. Rulla ihop med hjälp av bambumattan, tryck ordentligt så att den blir kompakt. Ta lite vatten med fingret eller en bakpensel på kanten som du lämnade fri så att den fastnar och rullen kan slutas ordentligt.


6. Skär upp rullen i småbitar och servera direkt! Doppa i japansk ljus soja blandat med mirin (lika mycket mängd) eller bara soja går också bra, och wasabi. 

Mitt 2012

Beskriv året med tre ord.
Glädjefullt, händelserikt och bästa på länge!!

 

Vilka ser du som de största händelserna under året?
Min systerdotter Nikkis födelse, flytten till Landskrona och Kinaresan








Har du blivit bättre på något?
Tänka kritiskt, prata för mina åsikter, laga mat

 

Gjorde du något du aldrig gjort förut?
Ja, åkte till Kina!

 

Vad var extra dåligt med året?
De första månaderna på året då vi bodde i Halmstad och jag var deppig pga allt psykiskt påfrestande pendlande till Göteborg varje dag och jag saknade alla här hemma i Skåne.



Vad var extra bra?
För att inte bli tjatig - se punkt 2 :-)

 

Vad lyssnade du på?
En hel del musik men det som spelades mest på min Spotify var nog Rebecca&Fiona och First Aid Kit


Vad skrattade du åt?
Elias väl, som vanligt.

 

Vad grät du till?
Lasse Winnerbäck väl, som vanligt.

 

Lärde du känna några nya människor?
Min nya klass i Lund.

Och så slutligen; dina planer inför 2013?
Fortsätta slita med skolan (bara ett och ett halvt år kvar nu!), åka till Tokyo i augusti, ta hand om mig själv, ha roligt!


RSS 2.0