Fried chicken

Jag lyckades fritera kyckling igår! Har provat en gång tidigare men det gick åt helvete för jag använde potatismjöl. Kycklingen blev då kolsvart (för jag marinerade den innan) och potatismjölet friterades liksom inte så det smakade bränd kolbit med... potatismjöl. 


Men den här gången använde jag det asiatiska ströbrödet som jag nämnde i ett tidigare inlägg. Det blev heeelt perfekt! Smakade nästan precis som min favoriträtt som jag levde på under min Tokyovistelse för snart 4 (!!) år sedan. Fast då var det jätteräkor vilket är godare men dyrt och ganska svårt att få tag på här i Sverige. 

Mmm,mm,mmmm!!

Recept:
Kycklingfilé (rå)
Asiatiskt ströbröd (finns i asiatiska hyllorna på Ica)
1 ägg och lite vatten
Salt, peppar
Olja till fritering (jag använde rapsolja men det går bra med vilken vegetabilisk olja som helst, eller frityrolja)

Skär kycklingfilén i bitar. Rör ihop ägget med lite vatten och doppa kycklingen i det. Rulla runt kycklingbitarna i ströbrödet så att de täcks helt. Koka upp olja i kastrull* till 180 grader och fritera sen kycklingbitarna i omgångar i ca 3 minuter. Plocka upp med hålslev. 
Servera med precis vad du vill. Jag gjorde en wok på äggnudlar, kyckling, 2 ägg, wokgrönsaker, vitlök, schalottenlök, japansk soja och kryddor (salt, svartpeppar, vitpeppar, citronpeppar, chilipeppar, thai curry). 
Och som dipp blandade jag japansk soja, sweet chilisås, sambal oelek och pressad citron. 

*Att tänka på när du värmer olja i kastrull: 
Eftersom olja lätt kan börja brinna när det värms så ha locket till kastrullen precis bredvid och lägg på om det skulle ta fyr. Häll för helskotta inte vatten över - då exploderar skiten!
Och ha inte fläkten igång för då kan hela fläktsystemet, och därmed huset, explodera. 

Men räds ej, jag har gjort det här 2 gånger och det har gått hur bra som helst. Det gäller bara att hålla koll på oljan hela tiden, använd termometer så att du ser att den håller sig runt mellan 160 - 200 grader, så blir det skitbra!

Kommentarer
Postat av: Lollo

Mmmm det ser fantastiskt ut! det och dumpnings blir helgens projekt:D Asian food har tigerräkor till ett bra pris, MEN jag kom att tänka på den reklamen som gick på tv för ett tag sedan, sa dem inte då att man ska undvika dem räkorna för själva odlingen av dem är ett miljöproblem, Hej dåligt samvete!

Svar: Jag ska också testa göra dumplings så fort jag har tid!:) Ja jag tänkte att jag kunde handla tigerräkor där men dels orkade jag inte, dels kom jag på det där med odlingen, haha. De hade med det i förra avsnittet av Solsidan också! :P
Therese

2012-11-28 @ 00:58:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0