internationella kvinnodagen - ingen jävla kärleksdag

Jag vill påminna om en sak som många tycks ha glömt. Internationella kvinnodagen är inte en dag som har hittats på för att alla kvinnor ska ha en egen dag på året, för att alla andra dagar är männens. Och den finns inte till för att man ska visa sin kärlek till kvinnan, i samma anda som mors dag eller alla hjärtans dag.
Internationella kvinnodagen finns till för att lyfta fram ojämställdheten som existerar i världen och för att lyfta fram kvinnors kamp för sina rättigheter i samhället.

Idag tänker jag till exempel på dessa tre kvinnor som vann Nobels fredspris 2011 för sin kamp för kvinnors säkerhet och för kvinnors rätt till deltagande i fredsbyggande arbete.

och jag tänker på arabvärldens kvinnor som varje dag kämpar för sina rättigheter och som var avgörande för revolutionerna i Tunisien och Egypten.

och jag tänker på denna egyptiska kvinna som skrivit en bok om bland annat kvinnlig omskärelse och som 80 år gammal varje dag deltog i demonstrationerna på Kairos gator.Vilken tur att det finns så starka och kämpande kvinnor så att vi kanske en dag i framtiden får en jämställd värld där alla människor är värda lika mycket!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0