Hen - inte meningen att göra alla könlösa

Jag kan förstå dem som är emot ordet hen, eftersom det är så många som tror att det handlar om att göra människor könlösa, att man ska börja kalla alla människor för ”hen” istället för hon och han. Många tycker att det är lite obehagligt och onödigt, det hade jag också tyckt om jag hade trott att syftet var att alla människor skulle bli en stor könlös massa.


Men det är inte det ordet handlar om. Ordet hen är till för att användas i sådana situationer där man inte vet könet på personen ifråga. Och det är till för att sudda ut förväntningar vi har på könsrollerna flicka/kvinna och pojke/man, till exempel i barnböcker. Ofta benämns djur och figurer i barnböcker som ”han” om man inte vet könet. ”Lisa trampade på grodan och då blev han arg”.
Hen används också för personer som varken känner sig som den stereotypa mannen eller kvinnan.
Se mer här.

 


Exempel på meningar där ordet kan användas:


- ”Mamma titta hunden, han äter!” / ”Mamma titta hunden, hen äter!”

- ”Jag var hos läkaren idag”
- ”Jaså, vad sa han då?”/”Jaså, vad sa hen då?”

(tyvärr är det fortfarande idag, 2012, vanligt att många förväntar sig att en läkare eller polis osv är en man, om man inte säger att det är en kvinna. Precis som sjuksköterska, där förväntar man sig oftast att det är en kvinna, här är också hen användbart).Man kan hela tiden se exempel, överallt i samhället, att mannen är normen och kvinnan är undantaget. Och jag tror definitivt på att ordet hen kan hjälpa till att minska dessa förväntningar, om man bara förstår hur det ska användas.

Men självklart behöver man inte använda det om man inte vill, det behöver man inte med ordet knulla eller ”tjejsamla” heller. (”tjejsamla” är ett ord som lades till i Språkrådet förra året och innebär att man inte samlar på något på riktigt, utan som en tjej……)

Men känner folk att det ordet behövs så får dem väl använda det, precis som dem som känner att hen behövs får lov att använda det.

 


Framförallt behövs ordet hen i texter där könet är okänt eller irrelevant. Istället för att skriva ”han eller hon” hela tiden i en text så underlättar det att bara skriva hen. När jag skrev min senaste uppsats om ett patientfall där jag inte fick lämna några personliga uppgifter, inte heller könet, så tyckte jag det var skitjobbigt att hela tiden skriva ”han/hon”, ”honom/henne” (eftersom jag fick skriva så i nästan varje mening), så nästa gång kommer jag använda mig av hen, för enkelhetens skull.


Igår använde jag ordet för första gången muntligt i en mening. Elias väntade ett viktigt mailsvar från en lärare på Högskolan och jag visste inte om det var en hon eller han så jag sa: ”har hen svarat än?”. Så jäkla praktiskt! Annars har jag alltid sagt ungefär såhär: ”har hon svarat än? Eller han, eller den eller det?” haha. Så jag tycker i alla fall att det är ett väldigt praktiskt och användbart ord!
Och Elias svarade bara ”nej, det har hon inte” (eftersom han vet att det är en hon). Inga konstigheter där, han ifrågasatte inte mitt ordval. Det beror ju på att han har fått lyssna på mitt prat om ordet sedan debatten startade ordentligt för några månader sen, så han har vant sig vid det. Och så är det ju med alla nya ord, även om man inte själv använder dem så vänjer man sig.Sen finns det dem som tycker det är absurt för att ”hen” betyder minsann höna på engelska! Ja, men barn betyder ladugård på engelska men där är inget som stoppar oss från att använda det? Återigen: en vanesak. Vad våra svenska ord betyder på ett annat språk är inte relevant.

 

När det var final i Melodifestivalen ville Aftonbladet inte avslöja på förstasidan vem svenska folket tippade som vinnare, så de skrev "hen". Väldigt bra och återigen - praktiskt!

 

Läs fler tankar och åsikter kring ”hen” här, här och här!


Kommentarer
Postat av: Oddnejm

Jag skulle dock vilja problematisera en aning. Ordet skulle kunna ha en rikare betydelse. Jag tänker att hen inte bara behöver användas om en passiv, eller nära på förintad sexualitet, utan även om en aktiv sexualitet - något mittemellan han och hon: typ Björn Ranelid. Det är inte bara på skämt, för av något skäl föreställer jag mig då hen direkt som en väldigt fåfäng sexualitet, förmodligen för att hen så bestämt måste skylta med sig själv, för att inte riskera att bli för neutral, tillintetgjord, vanlig. För vem vill på riktigt vara könlös? Handlar det inte snarare om att få kunna vara ett barn av många kön, av en rik sexualitet, snarare än samhällsstympad (vilket även han eller hon ju redan är)? Skulle inte även följande person kunna vara en "hen": http://www.youtube.com/watch?v=qlHoMkh6DFk&feature=plcp&context=C4b4af64VDvjVQa1PpcFPJ2M_N2sGzbEXa2CzfEB32EQWsRm9b_J0%3D

Postat av: Tessosan

Jag är inte säker på om jag förstår hur du menar, menar du att ordet kan användas av personer som varken känner sig som en "han" eller "hon", till exempel "feminina" män, som du beskriver? Transexuella personer? Om det är så du menar så har jag skrivit om det också, i början av texten: "Hen används också för personer som varken känner sig som den stereotypa mannen eller kvinnan".

2012-03-25 @ 14:15:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0