Let's get the fudge out of here


Här står jag och bakar julgodis! Chokladfudge närmare bestämt. Har aldrig någonsin gjort julgodis tidigare, så det ska bli spännande att se resultatet om någon timme.


De skurna pepparkakorna som jag gjorde för några dagar sen blev väldigt goda i alla fall. Men nästa gång ska jag ha i mer ingefära så det smakar lite mer. Kanske kan man slänga i lite rivet apelsinskal också?


Recept:

75g mandel som skållas (i kastrull med vatten) och skalas och hackas grovt
250g smör
2,5 dl socker
1 dl sirap
1,5 msk kanel
1,5 msk malen nejlika
1,5 kryddmått malen ingefära
1 msk vatten
½ msk bikarbonat
ca 7,5-8 dl vetemjöl


Smör, socker och sirap smälts i en gryta under omrörning, får ej koka!
När sockret har smält ställs grytan åt sidan.
Blanda kryddorna. Häll ner dem i grytan tillsammans med den hackade mandeln.
Detta ska nu svalna. 

Blanda 1 msk vatten med ½ msk bikarbonat, rör ner i grytan när den svalnat.

Blanda ner mjölet och arbeta till en smidig deg.
Gör degen till ca 5 cm tjocka rullar och lägg på en plåt. Låt stå i kylen eller på balkongen i några timmar, tills den blivit hård. 
Skär sen rullarna i ca 3 mm tjocka skivor och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Grädda i ugnen ca 175-200 grader i 5-7 min (tills de fått en gyllenbrun färg).


Klart!

 



P.S. OJ vad jag känner mig som en mormor, men är man ledig så är man!;)

 


Kommentarer
Postat av: Lollo

Mmmm din frestare där!

Du är så duktig!(:

2011-12-21 @ 20:54:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0