o-tanjyōbi omedetō gozaimasu

Rubriken betyder grattis på födelsedagen på japanska. Till mig alltså, för jag fyller år idag! 26 år. Ett år närmare 30. Och jag känner... ingenting. Jo, jag är glad för att det är min födelsedag (varför blir man alltid ett barn när man fyller år??) men jag känner ingen ångest för att närma mig 30. Ingen. ångest. alls. Bara kom gråa hår och rynkor! Det rör mig inte i ryggen!

......

........



Fruktansvärt dålig bild men jag var tvungen att visa att jag fick frulle på sängen imorse av Elias. Macka, jordgubbsproviva, ljus och present!


I paketet låg denna fina bok!


Med väldigt fina bilder..


Kanske sötaste bilden i världen??


Exakt i den här korsningen har jag varit!! Världens mest kända och gångtrafikerade korsning, i Shibuya. Var tredje minut strömmar det ut tusentals människor över denna korsning som är på väg in eller ut från Tokyos största shoppingdistrikt (som i sin tur består av tuuuusentals butiker) !


Längst upp till höger på bilder ser ni Tokyo Tower som är Tokyos wannabe Eiffeltorn, som faktiskt är 8 meter högre än Eiffeltornet itself.



Nej förresten, jag har ångrat mig. Detta måste vara världens sötaste bild?


Där är mycket text i boken också, om alltifrån Japans kultur och mode till mat, historia, geografi etc. 
Detta är min nya bibel!

Ganska enkelt


Haha, klockren!
Lånad av Spiderchick

Jaaa!!


Det snöar!! Käre gode du där uppe, ge oss en vit jul!

...

Uppdatering: FYY FAAAAAAAN VAD GOD FUDGEN BLEV!!!!!
Ska ta med mig ner till skåne i jul och bjuda på alla nära och kära <3

Let's get the fudge out of here


Här står jag och bakar julgodis! Chokladfudge närmare bestämt. Har aldrig någonsin gjort julgodis tidigare, så det ska bli spännande att se resultatet om någon timme.


De skurna pepparkakorna som jag gjorde för några dagar sen blev väldigt goda i alla fall. Men nästa gång ska jag ha i mer ingefära så det smakar lite mer. Kanske kan man slänga i lite rivet apelsinskal också?


Recept:

75g mandel som skållas (i kastrull med vatten) och skalas och hackas grovt
250g smör
2,5 dl socker
1 dl sirap
1,5 msk kanel
1,5 msk malen nejlika
1,5 kryddmått malen ingefära
1 msk vatten
½ msk bikarbonat
ca 7,5-8 dl vetemjöl


Smör, socker och sirap smälts i en gryta under omrörning, får ej koka!
När sockret har smält ställs grytan åt sidan.
Blanda kryddorna. Häll ner dem i grytan tillsammans med den hackade mandeln.
Detta ska nu svalna. 

Blanda 1 msk vatten med ½ msk bikarbonat, rör ner i grytan när den svalnat.

Blanda ner mjölet och arbeta till en smidig deg.
Gör degen till ca 5 cm tjocka rullar och lägg på en plåt. Låt stå i kylen eller på balkongen i några timmar, tills den blivit hård. 
Skär sen rullarna i ca 3 mm tjocka skivor och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Grädda i ugnen ca 175-200 grader i 5-7 min (tills de fått en gyllenbrun färg).


Klart!

 



P.S. OJ vad jag känner mig som en mormor, men är man ledig så är man!;)

 


Eh..?

Jag: Alltså, du måste klippa dina tånaglar. De är skitlånga.
Elias: Det är inte naglarna som är för långa, det är tårna som är för korta.


.......

Bakbakbak

HUR kan jag ha glömt att ens nämna min nya header?? Det är min underbara lillebror som hjälpt mig med den, och han lyckades verkligen bra. Jag älskar den! Lite japanskt stuk och så sushi. Känns mer som jag, och lite roligare än den förra. Tack lillebror!

Anywho. Jag har gjort pepparkaksdeg idag, efter min farfars recept:


Ser ut som stora bajskorvar men den smakar faktiskt fantastiskt gott. Rullarna ska stå ute på balkongen nu några timmar, innan man kan baka dem till kakor.
Ska bli väldigt intressant, har aldrig gjort egna pepparkakor förr.

Och när jag ändå var igång i köket så gjorde jag våfflor också


Kan man äta en godare frukost? Egentligen?

Underneath the christmas tree



Gillar vår gran. Där är både rött, blått, silver och guld. Så blir det när Elias hjälper till och klär den;)
Och alla julklappar utom en är inhandlade. Skönt!
Och mitt jullov har börjat. Nästa vecka ska bli så underbar. Sovmorgnar, tid över till att träna, och jag ska baka både pepparkakor och lussekatter, och så ska jag göra ris á la Malta.

Hade man inte varit så jävla fattig så hade jag köpt lite julpyssel också. Får väl snickra ihop nåt med en toarulle och en röd tuchpenna..

Gud nåde mig

Åååååhhh vad skönt att vara hemma!! Har längtat sen 5 imorse! Jag älskar Göteborg och trivs skitbra med min utbildning, men gud vad trött jag är på att pendla. Oftast är det faktiskt inte så jättejobbigt, jag har vant mig, men igår var jag hemma vid 18.30 och idag åkte jag hemifrån 05.30, då är det ganska segt. Bara hem och vända liksom.
Och trots att jag kom hem ganska tidigt egentligen (för en kvart sen), så känns det som att klockan är 17. Dagarna blir långa när man pendlar.
Men nu har vi bara ett seminarium på torsdag också sen är det jullov ända till den 9:e janurari! Oj vad det ska pysslas och bakas och grejas.


Imorse kom det in ett Luciatåg mitt under vår föreläsning. Och så fick vi julmust och pepparkakor av vår lärare. Underbart!


Och de här snygga muggarna köpte jag för 20 kr på det fyra våningar höga Myrorna vid Järntorget.

Önskelista

Jag är såhääääär nära på att beställa hem detta! :


Speciellt den svarta kappan högst upp. Åh gud.

Jul i vårt hus

Nu är det verkligen jul här hemma, som jag har längtat!
Första julatallriken med köttbullemacka, rödbetssallad och sill
Julbak
Saffranssnäckor med vaniljkräm, mmmMMMmm vilken frukost!!

RSS 2.0